Actieve bezoekers: 12, waarvan 0 geregistreerd en 12 gast(en).

U bent hier: Home › Jeugdschaatsen

Jeugdschaatsen

De GHV organiseert voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in het schaatsseizoen elke week op zaterdagmiddag van 17.30 tot 18.30 uur schaatslessen.  Kinderen leren dan spelenderwijs zo goed mogelijk schaatsen. Het plezier in het schaatsen staat daarbij voorop. Om zich te kunnen aanmelden voor het jeugdschaatsen moet een kind op 1 oktober (begin schaatsseizoen) minstens 6 jaar zijn en op 1 juli voorafgaande aan het schaatsseizoen hoogstens 12 jaar.

Schaatslessen
In groepen van niet meer dan 10 kinderen wordt les gegeven onder leiding van twee schaatsbegeleiders. Bij de indeling van de groepen wordt rekening gehouden met de leeftijd en schaatsvaardigheid.

Op een natuurlijke wijze worden de schaatsbewegingen geoefend. Zo leer je bijvoorbeeld:

  • recht op de schaatsen te staan
  • goed zijwaarts af te zetten
  • het pootje over in de bocht
  • starten en remmen
  • slalom schaatsen

Het seizoen wordt feestelijk afgesloten met het diplomaschaatsen. Dan wordt o.a. de start- en remproef en de slalomproef gedaan. Deze proeven worden vanzelfsprekend in de lessen geoefend. Alle kinderen krijgen een diploma.

 

Extra activiteiten
Tijdens de schaatslessen is het vooral de bedoeling dat de kinderen veel plezier aan het schaatsen beleven. Daarom vinden er gedurende het seizoen  een aantal extra activiteiten op de ijsbaan plaats zoals het Sinterklaasfeest en een Jeugdelfstedentocht met echte stempelposten.


De schaatsen

De jongste kinderen wordt aangeraden om te starten op Easy Gliders (Zandstra). Dit is de moderne uitvoering van de houten doorlopers. De kinderen staan op deze schaatsen dicht bij het ijs, waardoor het makkelijker wordt om recht op de schaats te staan en dat is erg belangrijk.Een ander advies is om te starten op combinoren (bv. Viking Combi I/Softboot + Jr.schaats). Door de extra steun hebben de kinderen vaak nog meer plezier in het schaatsen.
Echter het aanleren van het goed recht op de schaats staan kan dan langer duren. Bij alle soorten schaatsen is de schoenmaat het ALLERbelangrijkste. Te grote of te kleine schoenen leveren problemen op. Zorg dan ook dat de schoenen aan alle kanten aansluiten, ook aan de voorkant!

Kinderen die al wat verder zijn, kunnen overstappen op (lage) noren. U kunt bij Jan Zwaan (www.zwaanschaatsenservice.nl) schaatsen in bruikleen huren voor kinderen van 8-14 jaar. De schaatsen worden op de pasvorm van de voet aangepast. Uiteraard is dit idee voor groeiende kindervoeten én uw portemonnee.

Voor tweedehands schaatsen kunt u terecht bij Houtmanschaatsen (www.houtmanschaatsen.nl).

Let erop dat de schaatsen scherp zijn. Leren schaatsen op botte schaatsen is zeer moeilijk: de schaatsen glibberen dan alle kanten op. Het is dan ook verstandig om de schaatsen regelmatig te (laten) slijpen. Als vuistregel kunt u aanhouden: minimaal elke zes weken laten slijpen bij wekelijks gebruik. Bij twijfel over de scherpte van de schaatsen, raadpleeg één van de begeleiders.

 

Kleding
Iedereen krijgt een GHV-muts  zodat  je  goed herkenbaar bent. Verder is het belangrijk om gemakkelijk zittende kleding te dragen, bijvoorbeeld een trainingsbroek of een schaatsmaillot en een t-shirt en/of sweater die de hele rug bedekt en daaroverheen het verplichte GHV-fleecejack.  Op dit moment biedt De Spil-active (www.schaatskleding.net) GHV-jacks aan tegen een gereduceerde prijs van € 15,-. 
Het dragen van handschoenen is verplicht.

 

Informatiebijeenkomst
Voorafgaand aan de eerste schaatsles wordt er een informatiebijeenkomst gehouden voor de ouders en kinderen. Alle ouders van de geplaatste kinderen krijgen vóór aanvang van het seizoen hierover bericht. Verder is er een mogelijkheid om onderling schaatsen te ruilen of te verhandelen. Dat geldt ook voor de fleece-jacks.

 

Plaats en tijd
De Vechtsebanen in Utrecht (een half overdekte kunstijsbaan) van eind september/begin oktober tot begin maart op zaterdag van 17:30-18:30 uur.

 

Kosten
De kosten voor het jeugdschaatsen zijn:
1.  Contributie, lidmaatschap van de GHV
2. Abonnement: entree van de ijsbaan, lesgeld, jeugdelfstedentocht, Sinterklaasfeest, diplomaschaatsen en een GHV- muts. De GHV-muts is eigendom van het kind.

 

Aanmelding
Kinderen kunnen worden aangemeld door de aanmelding op de site in te vullen ( button "lidmaatschap ghv" --> "aanmelden".
Wilt u eerst meer weten, neem dan gerust contact op met Hilleen Knol ( jeugdschaatsen@ghv.nl ).

 

 Loginstatus:

Clubkalender:
« Juli 2019 »
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Ogenblik a.u.b. ...